Psihoterapia poate fi comparată cu plecarea într-un voiaj de descoperire, o călătorie într-un teritoriu necunoscut, care elimină sau reduce suferinţa.
Psihoterapia reprezintă intervenţia psihologică realizată în scopul autocunoaşterii şi dezvoltării personale.
Psihoterapia se adresează atât persoanelor care au nevoie sa depăşească anumite probleme personale sau situaţii dificile ale vieţii cât şi celor care doresc să-şi îmbunătăţească performanţele în toate sferele de activitate, persoanelor care sunt orientate catre o raportare constructivă faţă de toate cadrele de manifestare.
În sedinţele de psihoterapie persoana este ajutată să-şi găsească resursele interioare şi soluţiile cele mai bune pentru rezolvarea problemelor vieţii într-un alt mod faţă de cel obişnuit, prin conştientizare şi asumare, eliminând stările de frustrare şi vinovăţie.
Persoanele care apelează la psihoterapie beneficiază de empatie şi susţinere într-un cadru securizat în procesul de eliberare şi renunţare la pattern-urile disfuncţionale, pentru a le crea sinapse noi care le vor genera un alt mod de a reacţiona şi de a aborda dificultăţile vieţii.